距离会员到期还有30

“天圆地方”——杭州智慧网谷小镇的展示中心,多功能公共建筑

提问 发帖 回复

杭州·“网谷之眼”拱墅区智慧网谷小镇展示中心 网谷之眼是杭州智慧网谷小镇的展示中心,是集文化展示、招商服务、办公会议、休闲交流为一体的多功能公共建筑。 设计理念源于“天圆地方”的几何关系。“方”稳定地收纳了该场地的边界要素,作为大地的台基;“圆”是一种抽象的高空环视视野。 The Eye of Intelligence Valley is the exhibition center in the intelligence valley town in Hangzhou. It is a multi-functional public building for culture display, investment attraction, office meeting, recreation and etc. The design philosophy starts with the geometric relation of ‘round sky and square earth’. The squareness, steadily gathering the boundary elements of the place, is the base of the earth; while the roundness stands for an abstract high-altitude vision.



杭州·“网谷之眼”拱墅区智慧网谷小镇展示中心


网谷之眼是杭州智慧网谷小镇的展示中心,是集文化展示、招商服务、办公会议、休闲交流为一体的多功能公共建筑。

设计理念源于“天圆地方”的几何关系。“方”稳定地收纳了该场地的边界要素,作为大地的台基;“圆”是一种抽象的高空环视视野。


The Eye of Intelligence Valley is the exhibition center in the intelligence valley town in Hangzhou. It is a multi-functional public building for culture display, investment attraction, office meeting, recreation and etc. The design philosophy starts with the geometric relation of ‘round sky and square earth’. The squareness, steadily gathering the boundary elements of the place, is the base of the earth; while the roundness stands for an abstract high-altitude vision.


位于中心的三角锥从地平的方形逐渐升起,化成坡道流动蔓延,以动能推动“圆”的“失重”,托举起“圆”的“悬浮”,并传达了超时空的诗性几何体验,犹如一个“时空装置”,成为链接当下与未来、数字与想象力的发生器。


The triangular cone, located in the center, gradually rises from the flat square and flows into a ramp. It motivates the weightlessness of roundness, lifts up the suspension of roundness, and conveys a poetic and geometric experience beyond space and time. Like a Time Machine, it is a generator linking the future, digits and imagination.



空间介绍

一层入口是大尺度架空层。受结构层高的限制,银色波纹不锈钢??完全铺在顶部。这种金属反射了周围的风景,并传递出迷幻自然的主入口空间氛围。


二层主要用作中央展厅和企业展厅,中央展厅以“赛博空间”为主题,利用360°环屏,全息投影和数字沙盘,彰显了由数字科技和现代社会形成的浸入式体验。


The entrance on the ground floor is a large-sized empty floor. Restricted by structural height, silver ripple-finished stainless steels are paved full on the top. The metal reflects the surrounding scenery and displays a natural trance to the main entrance space. The first floor is mainly used as the central exhibition hall and company exhibition hall, featuring cyber-space, using 360°screen, holographic projection and digital sand table, highlighting an intrusive experience formed by digital technology and modern society.



建筑的核心空间“光之云谷”,一条坡道从地面升起,在现实风景和虚拟空间中盘旋和漂浮。坡道就像一条时空隧道,通向云层中的景观展厅。


24米高,360°的落地玻璃窗如一幕全景环绕的实时纪录片,可以俯瞰整个网谷小镇的建设进度。


建筑的整体被白色高强度复合铝板包裹,无多余的装饰,具有未来派和国际化的造型审美,犹如一个浑然天成的简约雕塑,造就了当代城市巨型“空降建筑”的科幻景观。


Entering the Cloud Valley of Light, you can see the core space of the building, an exquisite ramp rising above the ground, circling and floating inside realistic view and virtual space. The ramp is like a space-time tunnel, leading to the landscape exhibition hall in the clouds. The 24-metre high, 360°French window is like a panoramic documentary movie, offering live to overlook the construction of the entire Intelligence Valley. The overall of the building is wrapped up in white high-intensity composite aluminum plates, without redundant ornament. Its futuristic and international form, like a natural simple sculpture, creates a giant sci-fi landscape coming from the universe in the modern city.



创新结构

核心筒靠背偏置的悬挑“T”结构。从核心筒角点算起,到最远端悬挑的直线距离为28.3米。在上圆盘高度和设备空间宽度上构造了两个环形桁架。在坡道两侧的栏杆之间的空间中制造一个钢桁架。


坡道内置在凹槽轮廓部分中,来自上方结构的一根细钢杆掉下来并与正确的位置连接以减小跨度,就像一条优雅的缎带连接了第一层和第二层的环形坡道。


The core structure is leaning against a T-shaped cantilever. Counting from the angle of the core structure, the straight-line distance to the cantilever in the farthest end is 28.3m. Two annular trusses are constructed in the upper round-disk height and equipment-space width. A steel truss is made in the space between railings on both sides of the ramp. The ramp is built into the groove-profile sections, a slim steel rod coming from the structure above falls down and connects with the right positions to decrease the span, like an elegant ribbon linking the annular ramps on the 1st and 2nd floors.



考虑到上部核心筒偏离所引起的力不平衡,对主体结构的材料选择进行了平衡。悬挑圆盘采用轻而高强度的钢结构,尽可能减轻自重。核心筒部分由钢筋混凝土和角钢柱构成,提供了可靠的抗弯强度,并平衡了厚重的量感。


Considering the force imbalance caused by the deviation of upper core structure, balance has been made in selecting materials for the main structure. Suspending round disks adopt light but high-intensity steel structure to lose weight as much as possible. The core structure is made of reinforced concrete and corner steel columns, providing reliable bending strength and balancing the weight of heavy bulkiness.



本设计充分利用BIM技术。通过可视化模型,不同专业的参与者可以对设计进行讨论。从设计源头上解决大部分的空间设计、管线碰撞等问题。


通过三维实体建模,将所有杆件、节点连接、螺栓焊缝、混凝土柱梁等纳入整体模型中。图纸中的所有尺寸,包括杆件长度,截面尺寸,零件相交角度,都是从三维实体模型上直接投影产生。之后,工厂将根据施工图进行制作。


BIM technology is fully adopted in the design. With the visual model, participants in various specialties can discuss on the design. Through the model, most problems related to space design or piping crashes have been solved in the beginning. All rod pieces, joints, screw welding, concrete columns and beams are incorporated into the overall model by 3D entity modeling. All the dimensions in the drawings, including the length of rod pieces, the dimensions of sections, and the intersected angles of parts, are generated from 3D entity model. After that, factory will fabricate based on shop drawings.



总平面图


平面图


立面图


剖面图


结构体系


模型


草图


建筑师:E LAB

地点:浙江 杭州

主创建筑师:胡沂佳

设计团队:周越辰、陈一宁、叶彤、鲁先辉、谢杰、尹咏

景观设计:中国美术学院风景建筑设计研究总院

面积:8934平方米

年份:2019

摄影:是然建筑


  • 收藏0

  • 打赏0

分享至:

评论 文明留言,专业沟通

请先 登录,再评论!

全部评论
相关推荐
加载更多资料
上传
上传

回帖成功

经验值 +10

请选择删除原因