距离会员到期还有30

法国舒瓦西勒鲁瓦多媒体图书馆

提问 发帖 回复

France Choisy-Le-Roi Media Library 设计方:Atelier d’Architecture Brenac-Gonzalez 位置:法国 建筑设计负责人:Florent Descolas 摄影师:Sergio Grazia 这是由Atelier d’Architecture Brenac-Gonzalez设计的舒瓦西勒鲁瓦多媒体图书馆,位于巴黎郊区,于2014年春天建成。该项目位于港口城市开发区,一个新城发展中心。这个前身为港口的30英亩的场地,如今仍然为沙石地景色,局部赛纳河两侧屹立着高楼大厦。场地使得该镇的

France Choisy-Le-Roi Media Library
设计方:Atelier d’Architecture Brenac-Gonzalez
位置:法国
建筑设计负责人:Florent Descolas
摄影师:Sergio Grazia
1434155786.jpg
这是由Atelier d’Architecture Brenac-Gonzalez设计的舒瓦西勒鲁瓦多媒体图书馆,位于巴黎郊区,于2014年春天建成。该项目位于港口城市开发区,一个新城发展中心。这个前身为港口的30英亩的场地,如今仍然为沙石地景色,局部赛纳河两侧屹立着高楼大厦。场地使得该镇的文化中心的重心倾向于塞纳河。

舒瓦西勒鲁瓦是唯一横跨塞纳河的城镇,特殊的区位、滨临河岸的优势以及防洪的需求,均定义了该项目的基本取向。景观多媒体图书馆体型简单,隐喻着停在河边的船只,让人回想起场地作为港口的历史。建筑巨大的金属立面有助调节室内亮度,意喻点亮当地光明的未来。受到防洪等相关建设条例的规定,建筑被抬升,首层不做任何开发。
From the architect. The new media library in Choisy-le-Roi (Paris suburb), delivered in the spring of 2014 by Brenac+Gonzalez & Associés, is located in the Port urban development zone at the heart of a new urban sector in full redevelopment. This former 30-acre working harbor, still typified by a landscape of sand quarries, has already been partially filled by tall buildings that line the Seine. This location is enabling the town’s cultural center of gravity to gravitate towards the Seine, the banks of which, long isolated by the presence of railroad tracks, will soon be redeveloped on both sides of the river.

Choisy-le-Roi is in fact the only town in the Val de Marne département to straddle the Seine. The exceptional location, its proximity to the river banks and the risk of flooding have defined the project’s fundamental orientations. lthough the media library’s simple volumes recall the site’s port past by playing on the metaphor of a ship moored on the river, its expanded metal facing, modulating the interior luminosity, is turned towards this area’s bright future. A raised building : The Flood-risk Alleviation Plan (PPRI) applies to this area, and its rules strongly influence the relationship of buildings to the ground. The library’s ground floor therefore could not be developed.

The building has thus been raised, detaching it from the ground, and only begins its architectural brief from the first floor upwards. This detachment of the volume creates room under the building for an extensive landscape composed of grass, plant cover and a bed of gabions that guides visitors to a glassed-in wind-break reception area, a protected exterior exhibition space and a monumental “orange-peel” access staircase. This horizontal space is echoed in a vertical void at the core of its thickness, forming a central patio around which the whole building wraps like a ribbon.

The real first floor is therefore one level up and serves as the reception and orientation area. It also delineates the controlled sectors, the areas for adults and young people and gives access to the building’s space for activities, which can also function autonomously. Two monumental picture-windows open the activities area onto the decor-like city and the reception area onto the river banks. These two screens work like living paintings, a contemplative image from the inside and can be seen from the outside as urban signals. The next floor up is of mixed use, housing the adult area and the library’s administrative offices and departments. The visitors’ route takes them to the buildings planted roof terrace that materializes and reveals its ribbon-like layout.

A (media) library always symbolizes a place of knowledge, so it is shaped in a spiral, an emblem of progress through knowledge, social ascension through culture and the blending of cultures and the inter-generational. The majority of the open spaces turn around an empty core and form a rising ribbon-like volume. With a view to anticipating future uses in a “21st-century media library” a choice was made to push the structure to the outer limits of the plot so as to free the arrangement of all constraints, thus ensuring maximum flexibility.

The facility is covered with graduated-density expanded metal with this mesh sometimes covering the windows to filter the light and sometimes the facing of “rifle-barrel-blue” aluminum. Only the views from the large screen-windows have been favored for highlighting the exceptional framing. The volumes are abstract, and the esthetics are inspired by the elementary shapes of harbor buildings in memory of the site’s history.

Using the exceptional location of this triangle-shaped plot, the building speaks of a moored ship floating on planted ground in movement. The library’s name in the form of a neon sign will be attached to the upper part of the building to increase its visibility from the bridge and from the other side of the river. From afar when the Seine exhales its winter mist, this “boat” will look like a ghost ship.

法国舒瓦西勒鲁瓦多媒体图书馆外部实景图1434155786.jpg1434155786.jpg

法国舒瓦西勒鲁瓦多媒体图书馆外部实景图1434155787.jpg

法国舒瓦西勒鲁瓦多媒体图书馆外部侧面实景图1434155787.jpg

法国舒瓦西勒鲁瓦多媒体图书馆休息区实景图1434155787.jpg

法国舒瓦西勒鲁瓦多媒体图书馆休息区实景图1434155787.jpg

法国舒瓦西勒鲁瓦多媒体图书馆内部空间实景图1434155787.jpg

法国舒瓦西勒鲁瓦多媒体图书馆内部实景图1434155787.jpg

法国舒瓦西勒鲁瓦多媒体图书馆内部实景图1434155787.jpg

法国舒瓦西勒鲁瓦多媒体图书馆内部实景图1434155787.jpg

法国舒瓦西勒鲁瓦多媒体图书馆模型图1434155787.jpg

法国舒瓦西勒鲁瓦多媒体图书馆平面图1434155788.jpg




1434155786.jpg


1434155786.jpg


1434155786.jpg


1434155787.jpg


1434155787.jpg


1434155787.jpg


1434155787.jpg


1434155787.jpg


1434155787.jpg


1434155787.jpg


1434155787.jpg


1434155787.jpg


1434155788.jpg

  • 收藏0

  • 打赏0

  • 点赞

分享至:

评论 文明留言,专业沟通

请先 登录,再评论!

全部评论
相关推荐
上传
上传

回帖成功

经验值 +10

请选择删除原因