土木在线论坛 \ 建筑设计 \ 建筑效果图 \ 成长绿阶:海亮教育创新实验大楼

成长绿阶:海亮教育创新实验大楼

发布于:2024-05-11 09:24:11 来自:建筑设计/建筑效果图

来源:ABBS

|

作者:LYCS

[复制转发]


▲在自然中漫步 Walking in Nature 零壹城市LYCS


近日,零壹城市建筑事务所揭晓了其为海亮教育设计的海亮教育创新实验中心“成长绿阶”设计方案。项目位于浙江省诸暨市海亮教育园西南侧,海亮教育是世界五百强企业海亮集团旗下的教育服务品牌,海亮教育创新实验中心计划建筑总面积达11,500平方米,未来将承担竞赛培训,科创实验,师资培养等复合型功能。

Recently, LYCS Architecture unveiled its design for the “Green Terraces,” an Innovation Center for Hailiang Education. It is located southwest of the Hailiang Education Park in Zhuji City, Zhejiang Province. Hailiang Education is an educational service brand owned by Hailiang Group, a Fortune 500 company. The planned total construction area of the Hailiang Education Innovation Center is 11,500 square meters. In the future, it will support diverse functions such as competition training, scientific and creative experiments, and teacher training.

▲东南侧学校视角 Southeastern School Perspective ?零壹城市LYCS 



 在自然中漫步 

Walking in Nature


为了能在开发的基础上仍然保留场地原有的自然属性,设计放弃打造一个瞩目的标志性建筑,而是希望将大尺度的建筑体量进行模块化拆解,使其以谦逊的姿态匍匐于绿丘之上,顺应原有地势层层叠升,与周边教学楼和山体做自然衔接。建筑立面选用带石材和木纹元素的材质对自然山体中的岩石和树木进行模拟,大大降低建筑体量的存在感。

To preserve the site’s natural attributes amidst development, the design forsakes the creation of a striking landmark building in favor of a more modest approach. The large building mass is modularly deconstructed, allowing it to sprawl humbly atop the green hills, rising in layers that conform to the original terrain. This design integrates with the surrounding academic buildings and the natural mountain landscape. The building facade utilizes materials with stone and wood elements, simulating the rocks and trees found in the natural mountainous environment, significantly reducing the visual presence of the building mass.


▲原始场地 Original Site ?零壹城市LYCS

▲鸟瞰全景 Bird’s Eye View Panorama ?零壹城市LYCS

▲西南侧立面 Southwest Facade ?零壹城市LYCS 


转角处从地面生长至露台的树池是对实验大楼绿色属性的额外加持,影荫在树冠下的玻璃幕墙将自然光线和绿色树影毫无保留的引入楼内,内外的界限就此打破,行走其中仿若漫步于山林,目之所及皆被绿意包裹。

The tree pits that grow from the ground to the terrace at the building’s corners serve as an additional enhancement to the green attributes of the experiment building. The shaded glass curtain walls beneath the tree canopy unreservedly bring natural light and green shadows into the building, blurring the boundaries between indoors and outdoors. Walking through it feels like strolling through a forest, with every view enveloped in greenery.


▲西南侧露台鸟瞰 Southwest Terrace Bird’s Eye View ?零壹城市LYCS 


 教育场景的新可能 

Educational Scenarios`s New Possibilitie


考虑到建筑未来所面临的复杂使用场景,设计团队放弃使用传统教学楼常规的条状布局,而是将硕大的建筑体量化整为散的进行拆分,整合出三个相对独立又互相连接的院落组合。建筑模块按照不同使用场景,被分类整合,堆叠错落的形成不同尺度的庭院空间。

Considering the complex usage scenarios the building will face in the future, the design team opted to abandon the traditional linear layout typical of educational buildings. Instead, they segmented the large building mass into dispersed elements, creating three relatively independent yet interconnected courtyard combinations. The architectural modules are categorized and integrated according to different usage scenarios, forming courtyards of varying scales through a staggered stacking arrangement.


▲剖轴测分析图 Sectional Axonometric Analysis ?零壹城市LYCS 


顺应地势层层退台的建筑布局营造出大面积的露台空间和檐下空间,这为大楼的使用场景增添了更多可能性。教学,培训,论坛等室内场景都可以被延申到教室之外。绿丘原有的“秘密花园”属性也被以另一种方式还给孩子们,畅谈,游戏,运动,交友,孩子们可以自由地选择他们喜爱的休闲方式。

The architectural layout, terraced according to the terrain, creates extensive terraces and eaves space, adding greater flexibility to the building’s use. Indoor activities such as teaching, training, and forums can extend beyond the classroom. The site’s original “secret garden” attribute is also preserved in a new form for the children. Here, they can engage in discussions, play games, participate in sports, and socialize, freely choosing their preferred leisure activities. This integration of flexible spaces and natural elements enhances the educational environment, fostering a vibrant, interactive setting that supports a variety of learning and recreational activities.


▲南侧整体鸟瞰 Southern Overall Bird’s Eye View ?零壹城市LYCS 


尺度亲人的内庭院不仅为孩子们提供了安全舒适的活动空间,也让建筑与自然的交接面呈指数型扩大,自然采光和通风被大面积的引入室内,节能减耗的同时提升空间使用质感。

The intimate scale of the inner courtyards provides a safe and comfortable space for children’s activities and exponentially increases the interface between the building and nature. This design significantly enhances natural lighting and ventilation throughout the interior, leading to energy savings and improved space utilization quality. The strategic integration of these elements creates an environment that harmoniously blends functionality with the well-being of its users.


▲南侧露台鸟瞰 Southern Terrace Bird’s Eye View ?零壹城市LYCS 


多向度的连接让通行空间兼具实用性和美观性,楼与楼之间,层与层之间被大量的楼梯和台阶所连接,交通便捷性得到满足的同时,转角处遇到风景的可能为孩子们学习途中增添趣味性,无形中鼓励并引导他们减少久坐或使用电梯的频次,增多步行活动。

The multidirectional connections enhance both the practicality and aesthetics of the circulation spaces. Extensive stairs and steps link buildings and floors, facilitating easy movement while creating scenic spots at various corners. This adds an element of interest to the children’s journeys, subtly encouraging and guiding them to reduce prolonged sitting or frequent elevator use and to increase walking. This design satisfies functional requirements and promotes healthier, more engaging ways for children to navigate their learning environment.


▲内部庭院 Internal Courtyard ?零壹城市LYCS 


多向度的连接让通行空间兼具实用性和美观性,楼与楼之间,层与层之间被大量的楼梯和台阶所连接,交通便捷性得到满足的同时,转角处遇到风景的可能为孩子们学习途中增添趣味性,无形中鼓励并引导他们减少久坐或使用电梯的频次,增多步行活动。

The multidirectional connections enhance both the practicality and aesthetics of the circulation spaces. Extensive stairs and steps link buildings and floors, facilitating easy movement while creating scenic spots at various corners. This adds an element of interest to the children’s journeys, subtly encouraging and guiding them to reduce prolonged sitting or frequent elevator use and to increase walking. This design satisfies functional requirements and promotes healthier, more engaging ways for children to navigate their learning environment.


▲顺应地势的场地策略 Site Strategy Adapting to the Terrain ?零壹城市LYCS 

  • 富强168
    富强168 沙发

    这是我看到的土木最好的资料之一!感谢楼主的无私奉献。很有参考价值!

    2024-05-13 08:16:13

    回复 举报
    赞同0
这个家伙什么也没有留下。。。

建筑效果图

返回版块

4.13 万条内容 · 128 人订阅

猜你喜欢

阅读下一篇

可持续性推动建筑美学 - BIG在塞维利亚最新研究中心设计竞赛中获胜

  ? BIG “我们通过对塞维利亚联合研究中心的设计,试图让建筑的可持续性能推动建筑美学,不仅增强建筑的功能性,而且使其更适合居住和更美观 ,一种全新的安达卢西亚环境。” 感谢 BIG  对gooood的分享 BIG对塞维利亚联合研究中心(Joint Research Centre,后文简称JRC)的设计方案受到西班牙南部城市建筑风格的启发,实现了JRC的使命,即突破可持续发展的界限,融合欧洲对新包豪斯倡议的愿景,并为工作空间树立新标杆以适应研究中心在未来的需求,增强协作和创造力。

回帖成功

经验值 +10