距离会员到期还有30

悬挑结构极简图书馆

提问 发帖 回复

Lund Hagem和Atelier Oslo在2009年赢得了设计Deichman图书馆的国际建筑竞赛。图书馆员想要一个能激发游客探索现代图书馆所能提供的所有新设施和活动的房屋。这促使我们创造了一个开放和有趣的建筑,在那里你经常被邀请到下一个角落,去发现新的地方。 Text description provided by the architects. The international architecture competition to design Oslo’s new main library was won by Lund Hagem and Atelier Oslo architects in 2009. The librarians wanted a house that would inspire visitors to explore all the new facilities and activities the modern library can offer. This motivated us to create an open and intriguing building in which you are constantly invited around the next corner, to discover new places.




Lund Hagem和Atelier Oslo在2009年赢得了设计Deichman图书馆的国际建筑竞赛。图书馆员想要一个能激发游客探索现代图书馆所能提供的所有新设施和活动的房屋。这促使我们创造了一个开放和有趣的建筑,在那里你经常被邀请到下一个角落,去发现新的地方。


Text description provided by the architects. The international architecture competition to design Oslo’s new main library was won by Lund Hagem and Atelier Oslo architects in 2009. The librarians wanted a house that would inspire visitors to explore all the new facilities and activities the modern library can offer. This motivated us to create an open and intriguing building in which you are constantly invited around the next corner, to discover new places.



场地相对较小。为了避免建造太多楼层,该建筑物在其占地面积上方悬垂:第一层位于街道东边,第四层位于城市广场上方约20米处,为入口提供了保护性覆盖物。


这座最大的悬臂向城市展示了这座建筑,同时也保留了邻近歌剧院的视线。悬挑的地板悬在上面的屋顶上。屋顶具有独特的折叠几何结构,可提供结构强度。


The site is relatively small. In order to avoid building too many floors, the building cantilevers out above its footprint: The first floor above the street to the east, and the fourth floor almost 20 meters out above the urban plaza, creating a protective covering for the entrance. This largest cantilever displays the building to the city and still preserves the line of sight to the neighbouring Opera. The cantilevered floors are suspended from the roof above. The roof has a characteristic folded geometry that provides structural strength.



为了营造一种开放感和与城市的联系,底层的立面是完全透明的。游客可通过三个相同的入口,面向不同的方向。

三个“光轴”从每个入口斜着穿过大楼,让人一瞥图书馆的不同部分。采光井连接着地板,并从屋顶的三个大天窗向下分布日光。


In order to create an enhanced feeling of openness and connection with the city, the ground floor facade is completely transparent. Visitors are received by three equivalent entrances, facing in different directions. Three ‘light shafts’ cut diagonally through the building from each of the entrances, giving a glimpse into different sections of the library. The light shafts connect the floors and distribute daylight downwards from three big skylights in the roof.



开放的公共空间在室内装饰着各种家具和活动。封闭的空间和壁龛围绕三个独立的书塔组织,解放了立面,允许日光从各个方向进入。


An open public space dominates the interior, with a variety of furniture and activities. Enclosed spaces and niches are organised around three free standing book towers, liberating the facades and allowing daylight to flow in from all directions.



房间和壁龛为临时装置和展览创造了舞台,具有丰富的色彩和氛围。开放区域有中性颜色和坚固材料的更永久的表面。采光井周围和折叠屋顶的混凝土结构是持久的元素,使建筑具有永久性和可识别性。


Rooms and niches create arenas for temporal installations and exhibitions, with a rich variety of colours and atmospheres. The open areas have more permanent surfaces in neutral colours and robust materials. The concrete structures around the light shafts and in the folded roof are lasting elements that give the building a permanent and recognizable quality.



外墙具有很高的隔热价值和均匀的日光分布。狭窄的隔热板与狭窄的玻璃板交替。内部的扩散玻璃减轻了封闭面板的印象,营造出柔和均匀的内部光线。外墙相对封闭,以增强光轴和图书馆内部生活和活动的印象。在建筑的角落里,全景窗可以从不同的方向打开视野,给室内带来变化和张力。


The facade combines high insulation value and even distribution of daylight. Narrow insulated panels alternate with narrow glass panels. The diffused glass of the interior eases the impression of the closed panels, creating a soft and even interior light. The facades are relatively closed in order to strengthen the impression of the light shafts and the library’s inner life and activities. In the corners of the building panoramic windows open views in different directions, lending variation and tension to the interior.



Deichman Bjorvika是一栋环保建筑,在立面、通风和材料使用方面采用了创新的解决方案。


olutions for facade, ventilation and use of materials.


场地平面图

总平面图

平面图

平面图

剖面图

建筑师:Atelier Oslo Lund Hagem
地点:挪威
面积:19600平方米 
年份:2020



  • 收藏0

  • 打赏0

分享至:

评论 文明留言,专业沟通

请先 登录,再评论!

全部评论
相关推荐
加载更多资料
TA的关注
相关标签
上传
上传

回帖成功

经验值 +10

请选择删除原因